GROZDANIN KIKOT

15.00 KM

Grozdanin kikot je roman (pjesma, poema, skaska…) ili čak zapis o starosjedilačkom idealu prošlosti u kome je Humo pokušao da spoji i sažme idejni fantazmagorični impuls nastalim na impresivnoj unutarnjoj osnovi sa materijalističkim, tjelesnim porivom i doživljajem jasnog dodira života i prirode. Svakog proljeća i ljeta rađa se strast i ljubav, jesen je gasi i potapa u ništavilo praznine i šupljih dana i dugih noći bez slasti. Pisac je, čini se, u jednom dahu izlio sve svoje duboke misli, bolnost jednog nedoživljenog života, njegovu potencijalnu jačinu i istrajnost, ali i muku neminovnosti, prizvuk pada i konačnog sunovrata. Humo je, naravno, primao i prihvatao uticaje i sugestije svog vremena, pokušavajući se uklopiti u trenutnu literarnu masu koja je u to trusno doba nadilazila iz više pravaca razbijajući stare i forsirajući avangardne književne novotarije. No, unatoč tome, on se kao literat i umjetnik profilirao sopstvenim eksperimentisanjem s namjerom da zasebno i beskompromisno predoči svoju intimnu viziju života i umjetnosti. Tako je u njegovom djelu, uglavnom, nadvladana neposredna rezonanca nametanja sa strane silinom svoje originalnosti i ličnog ispovijednog individualizma koji je za rezultat imao stvaranje osobne poetike prepoznatljive po obliku i ideji koja nije dopuštala parafrazu, ostavljajući ga usamljenog na zvjezdanom nebu književnosti.

3 na zalihi

Opis

Djelo koje prevazilazi sve žanrove i postaje mjera za sebe, uvijek puno novih otkrića i ljepote domaće riječi i domaćeg podneblja u toj riječi.

Pisac i pjesnik mostarske kotline, Hamza Humo je prevazišao regionalno značenje i iz dubine svojih korijena vinuo se u svjetsku književnost i univerzalno.

Roman je u Njemačkoj imao nekoliko izdanja. Djelo je u programu lektire za IV razred gimnazije i sličnih srednjih škola.

Dodatne informacije

Težina 212 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “GROZDANIN KIKOT”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *