Skupljači perja (Aleksandar Petrović)

10.00 KM

1 na zalihi

Opis

Pred nama je filmski scenario Aleksandra Petrovića.
„Petrovićev tekst je, razume se, zamišljen kao predložak za filmsko oblikovanje i tako ga pre svega valja i čitati. Specifično „filmske“ naznake teksta postaju razumljive za onoga ko je film video. Tek kada uporedimo literarnu podlogu filmske tvorevine sa tom tvorevinom samom, postaje nam do kraja jasno od kolikog su značaja slika i zvuk za konačno oblikovanje celine filmskog dela. Bogatstvo boja i oblika koje nam Petrovićev film nudi, povremeno ravnih paleti velikih slikara, toliko je i takvo da autoru polazi za rukom da likovnu ravan filma gotovo osamostali, otprilike onako kao što je Crnjanski osamostaljivao ritmičko-melodijsku ravan svoje proze.
I u oblikovanju muzičke ravni filma Petrović se pokazao kao pravi majstor. Ne samo što lepota sa dobrim ukusom odabranih muzičkih ilustracija znatno uvećava bogatstvo umetničkih efekata, nego sa svoje strane utiče i na prigušivanje i zastiranje poruke, utoliko pre što Petrovićeve ilustracije nikad nisu doslovne i direktne.
Sve dakle kada se sabere, objavljivanje scenarija za Skupljače perja dobrodošao je povod da se još jednom skrene pažnja na impresivni filmski opus ovog našeg stvaraoca i da se i tako doprinese da Aleksandar Petrović konačno dobije ono mesto koje već odavno zaslužuje.“ Nikola Milošević

Izdavač: Prometej, Novi Sad i Jugoslovenska kinoteka dramske umetnosti

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Skupljači perja (Aleksandar Petrović)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *