Akcija!

ALHEMIJA tajnih majstora masonerije (Bojan Timotijević)

17.00 KM 14.00 KM

2 na zalihi

Opis

Masonska pouka kaže da je Tubal-Kain bio prvi Majstor kojem je uspelo da izdvoji čist metal iz kamena; potvrđujući da masonski rituali imaju svoje poreklo u alhemijskoj tradiciji. Generalno se veruje da reč Alhemija potiče od arapskereči Al-Khem ili Iz Zemlje Khem,koja se odnosi na Egipat.

Masoni poput Bendžamina Frenklina i Voltera su studirali Alhemiju u relaciji sa Masonerijom. Među poznatim alhemičarima-masonima treba izdvojiti, Grofa Sen Žermena, Grofa Kaljostra i Pola Riveru. Veliki Albert Pajk je takođe verovao da je Alhemija Tajna iza Masonerije. Alhemija je postala kamen temeljac ljudima poput Frensisa Bejkona, Isaka Njutna, Roberta Bojla, Elijasa Ešmola, kao i ostalim osnivačima Kraljevskog Društva Britanije. Kamen filo-zofa teži da preobrati Aurum Vulgi (Prosto zlato) u Aurum Philosophorum (Filozofsko zlato); Neofita, Luftona, u Adepta (Iniciranog). Ti adepti Alhemije su Tajni Majstori Masonerije, Prosvetljeni Mudraci i Besmrtni Filozofi koji poseduju Kamen filozofa.

Jedan drevni alhemičar ističe: Taj predmet, Kamen filozofa izvučen je iz tebe: ti si njegov mineral. Alhemija je stoga nauka preobražavanja stvari ali, reč stvar se ne odnosi samo na metale, već pre svega na one koji praktikuju tu disciplinu.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ALHEMIJA tajnih majstora masonerije (Bojan Timotijević)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *