Bosanska kvadratura kruga (Dubravko Lovrenović)

50.00 KM

3 na zalihi

Opis

Prvu tematsku cjelinu čine tekstovi okupljeni pod naslovom: O bosanskom autokefalnom kršćanstvu. Vječnu „kontroverzu” bosanskog srednjovjekovlja – Crkvu bosansku – ovaj tematski blok akcentira na izvornoj građi bosanske provenijencije, preciznije: putem ćirilskih povelja datiranih u XIV. i XV. stoljeću. Crkva bosanska nije tematizirana izravno nego posredno; u istraživački su fokus stavljeni njezini pripadnici – članovi feudalnih porodica Kotromanića, Pavlovića, Sankovića i Hranića-Kosača – koji su svoja vjerska shvaćanja izražavali putem isprava nastalih u njihovim kancelarijama.
Drugoj tematskoj cjelini naslov je dao tekst Bosanski mitovi. Iako objavljen prije 15 godina, jednako je aktualan. Odraz je to stanja historijske svijesti kontaminirane mitskim i ideološkim naplavinama koje pogubno djeluju na političku kulturu sa etno-aparthejdom kao idejom vodiljom.
Tekstovi treće tematske cjeline bave se historijom historiografije, a nastoje da s jedne strane ukažu na zasluge nekih autora u razvoju historijske znanosti u BiH, i s druge strane, žele napokon potaknuti istraživanja čiji bi se konačni smisao ogledao u jednoj sveobuhvatnoj studiji, koja evidentno nedostaje našoj historiografiji.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Bosanska kvadratura kruga (Dubravko Lovrenović)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *