Opis
Šta je sve potrebno za kvalitetan med? Dobra ispaša pčela? Redovna selidba košnica? Iskusan pčelar? Pravilna zimska ishrana?
Pronađite odgovore u ovoj knjizi koja će vas uputiti kako pravilno raditi i postupati.
Pčelarstvo (ili apikultura, od latinske reči apis-pčela) je vrsta poljoprivrednog zanimanja koje podrazumeva gajenje i iskorišćavanje medonosne pčele u košnicama za dobijanje direktnih ili indirektnih koristi.
Direktne koristi od bavljenja pčelarstvom pčelar dobija u sledećim proizvodima: -med, -pčelinji vosak, -pčelinji otrov (ubod), -matični mleč, -cvetni prah (polen, pelud), -propolis, kao i -rojeve i matice za reprodukcije u pčelarstvu.
Indirektna korist koju daje pčelarstvo oprašivanjem poljoprivrednog bilja, znatno je veća od direktne, za oko 100 do 150 puta, jer u prirodi oko 80% biljaka su entomofilne (biljke koje oprašuju insekti).
Sadržaj knjige:
Život pčela
Košnice i pribor
Medonosno bilje
Gajenje pčela
Oprašivanje bilja
Bolesti pčela
Kalendar radova
Lečenje pčelinjim proizvodima
Pčelar mora da zna kako se bere med, kako se topi vosak, kako se pčelina društva pripremaju za dobru bagremovu pašu, kako treba postupiti sa pčelama posle berbe meda, a naročito preuzimati pčelina društva. Cilj ove knjige je da se od običnog pčelara napravi dobar pčelar, koji će da ima dobro zdravlje i da ga uputi na pravilan i ispravan rad i postupak oko pčelarstva.
Izdavač: Nova knjiga BSM
Recenzije
Još nema recenzija.