Stari ljetnikovci, kule i čardaci

150.00 KM

Djelo Stari ljetnikovci, kule i čardaci prof. dr. Ibrahima Krzovića osvjetljava značajno poglavlje bosanskohercegovačke arhitektonske kulture i historije. Sukladno veličini i značaju zadatka, autor provodi predano i krajnje detaljno istraživanje, koje obuhvata pomna arhivska i terenska istraživanja, pripremu brojnih arhitektonskih crteža, studija i skica na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine tokom četiri decenije. Autor koristi široki spektar relevantne literature dosad objavljene o predmetnoj problematici. Knjiga tako donosi niz novih saznanja, uvida, dokumenata i nalaza, obrađenih utemeljenim analizama i argumentiranim interpretacijama, kao i instruktivnim i informativnim komparacijama.

Ovo je prva cjelovita monografska studija o temi ljetnikovaca, kula i čardaka na prostoru Bosne i Hercegovine, sagledanih u kontekstu vremena i prilika u kojima su ljetnikovci ispunjavali svoju primarnu funkciju.

(Izvod iz recenzije prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić)

Knjiga je bogato ilustrirana, starim i novim fotografijama, crtežima, skicama, mapama… Krzovićevu studiju upotpunjuju i obogaćuju Prilozi u kojima su prezentirani sadržaji prvorazrednih, dosad neistraženih, izvora i obilne građe za sva buduća istraživanja kulture stanovanja i arhitektonskog naslijeda iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini.

(Izvod iz recenzije prof. dr. Ismeta Bušatlića)

1 na zalihi

SKU: 9789958235313 Kategorije: , , , , Oznaka:

Opis

Broj strana: 535

Dodatne informacije

Težina 2040 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Stari ljetnikovci, kule i čardaci”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *